Image

UW DOCUMENT

Een document aanleveren bij Aeroprint Digitaal, hoe gaat dat in zijn werk? Welk bestandsformaat kunt u het best gebruiken? Met welke documentinstellingen dient u rekening te houden? Waar kan ik de bestanden naar toe sturen? Op deze pagina vindt u handige informatie die van pas kan komen bij het aanleveren van uw bestanden.

Bestandsformaat

Om uw aangeleverde document zo efficient mogelijk te kunnen verwerken tot een optimaal resultaat, volgt hieronder een overzicht van bestandsformaten die we ondersteunen.

PDF

Het meest gangbare bestandsformaat voor het aanleveren van digitale bestanden is PDF. De kans is groot dat het softwarepakket waarmee u werkt een PDF kan produceren. Hoe professioneler de software, des te meer controle heeft u over hoe deze PDF er uit komt te zien. Afhankelijk van de software die u gebruikt is het belangrijk om de volgende richtlijnen te volgen:

Basis

Exporteer uw PDF altijd met de hoogst mogelijke kwaliteit en/of resolutie. Let op termen als “drukwerk kwaliteit” of “geoptimaliseerd voor afdruk”.

Geavanceerd

Professionele softwarepakketten (zoals bijvoorbeeld Adobe Indesign) bieden uitgebreide instellingen voor het exporteren van uw PDF. Naast de ingebouwde voorinstellingen zijn er doorgaans mogelijkheden voor het opslaan en importeren van specifieke voorinstellingen. Voor een optimaal resultaat adviseren wij gebruik te maken van onze eigen PDF export voorinstellingen. Download hier het juiste profiel!

Overige bestandsformaten

Naast PDF bestanden kunnen wij ook de meest gangbare open bestanden verwerken. Hieronder een overzicht.

Microsoft Office

Hoewel het hier geen professionele opmaaksoftware betreft, bieden de Office pakketten genoeg mogelijkheden voor het opmaken van fraaie documenten. Bij Aeroprint Digitaal hebben we de mogelijkheid om uw Office documenten te verwerken en eventueel te personaliseren. Hou er wel rekening mee dat er in tegenstelling tot PDF mogelijk verschuivingen en veranderingen in de layout kunnen optreden. Dit kan het gevolg zijn van bepaalde instellingen of het gebruik van specifieke fonts.

Adobe Indesign (.indd)

Indesign is de industrie standaard voor het opmaken van documenten. Deze bestanden kunnen moeiteloos door ons verwerkt en/of gepersonaliseerd worden. Het is wel belangrijk dat alle links (foto’s, illustraties, spreadsheets, etc.) worden bijgevoegd óf ingesloten. Vergeet ook niet de juiste fonts mee te sturen. We raden u aan om van uw project een pakket te exporteren. Hoe dit in zijn werk gaat leest u op de pagina Tips & Trucs.

Adobe Illustrator (.ai, .eps)

Ook met Adobe Illustrator documenten kunnen wij prima uit de voeten. Ook hier geldt weer dat het belangrijk is om alle links mee te sturen, of in te sluiten. Hetzelfde geldt voor de fonts. U kunt er eventueel ook voor kiezen om tekst te converteren naar outlines. Neem voor meer informatie ook een kijkje op de pagina  Tips & Trucs.

Adobe Photoshop (.psd, .tiff, etc.)

Levert u liever losse afbeeldingen aan? Geen probleem. Wij kunnen alle gangbare bestandstypes verwerken. Let wél op de afmeting en resolutie van uw bestand. Vuistregel is nog steeds 300 ppi, maar in sommige gevallen volstaat 150 ppi. Raadpleeg de pagina Resolutie voor meer informatie hierover. Tekst en vector-informatie worden standaard omgezet naar pixel-informatie. Wilt u tóch scherpe tekst en lijnwerk, dan is het verstandig om dit van te voren aan te geven.

Documentinstellingen

Naast het bestandsformaat zijn er nog een aantal belangrijke aandachtspunten:

Afmetingen

Bij Aeroprint Digitaal maken we drukwerk in alle denkbare afmetingen. Van sluitstickers tot roll-up banners. Het voornaamste is dat het document wordt aangeleverd in de juiste afmeting, ofwel de juiste verhouding. Als u bijvoorbeeld een A4 flyer aanlevert dan is de document maat 21 × 29,7 cm. Handmatig snijtekens toevoegen is in principe niet nodig. Laat dit aan de software over, of laat ze desnoods weg.

Bleed (afloop)

De kans is groot dat uw product ná het afdrukken naar de juiste maat wordt gesneden. Indien uw ontwerp elementen bevat die precies tot aan de rand van het papier lopen (bijvoorbeeld een kleurvlak), dan bestaat het gevaar dat er na het snijden een minuscuul wit randje ontstaat. Om dit te voorkomen houden we een minimale bleed oftwel afloop van 2,5 mm aan. Dit houdt in dat alle lijnen, vlakken of afbeeldingen 2,5 mm over de rand van het ontwerp door dienen te lopen. Probeer wél te voorkomen dat belangrijke content, zoals tekst, te dicht op de rand komt te staan.

Indeling

Het is verstandig om van te voren goed na te denken over de indeling van uw document. Heeft uw ontwerp een voor- en een achterzijde? Wordt het gebonden? Hoeveel pagina’s? Het heeft allemaal gevolgen voor de indeling van uw document. Zo heeft Indesign bijvoorbeeld de mogelijkheid om tegenoverliggende pagina’s te maken. Dit is handig bij het maken van een gebonden brochure, maar juist weer niet voor een flyer. Kijk in het overzicht onderaan deze pagina voor specifieke informatie over uw product.

Kleurinstellingen

Colormanagement kan erg ingewikkeld zijn. Toch bepaalt het in grote mate het eindresultaat. Zorg dat uw software goed is ingesteld en dat ook uw document voorzien is van de juiste kleurinstellingen. Op de pagina Kleur vindt u alle instellingen en kleurprofielen die u nodig heeft voor een voorspelbaar resultaat.

Bestanden sturen?

U kunt uw bestanden sturen via WeTransfer. Als de bestandgrootte meer is dan de (gratis) 2 GB, neem dan contact met ons op.

Quickstart

Meteen aan de slag? Hieronder vindt u alle benodigde informatie en profielen.