Image

KLEURINSTELLINGEN

Laten we beginnen met het slechte nieuws: iedereen heeft een andere perceptie van kleur! De manier waarop we kleur waarnemen hangt af van tal van variabelen. Kijken we naar een scherm, of een afdruk op papier. Bekijken we het op klaarlichte dag, of misschien onder het licht van een tafellamp?

Gelukkig is er ook goed nieuws: kleur is meetbaar. En dat is precies waar we bij Aeroprint goed in zijn. Wij voldoen aan de beproefde ISO 12647-2:2009 norm. Op deze pagina vindt u nuttige informatie die u kan helpen bij het verfijnen van de instellingen van uw software. Onze focus ligt primair op Adobe Creative Cloud. Als je vragen hebt over de kleurinstellingen in andere software, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Adobe Bridge

Misschien is het niet het meest opwindende stukje software in de Adobe Creative Cloud, maar toch is Bridge essentieel voor uw workflow voor kleurbeheer. In Bridge kunt u de kleurinstellingen van alle relevante applicaties in Creative Cloud (bijv. Photoshop, Indesign en Illustrator) synchroniseren.

De kleurinstellingen maken

Om te beginnen maken we een nieuwe set kleurinstellingen aan in een van de Creative Cloud applicaties (Photoshop, Illustrator of Indesign). Hieronder vind je een uitgebreidere tutorial over hoe je dit kunt doen, maar als je deze stap wilt overslaan kun je de instellingen hier downloaden:

Het belangrijkste is de conversie van RGB naar CMYK. Daarbij gaat veel informatie verloren. Er zijn talloze kleuren die goed reproduceerbaar zijn op je scherm (RGB) weer te geven zijn, maar meestal verloren gaan in print (CMYK). Voor de best mogelijke conversie maken wij gebruik van ICC kleurprofielen. In het kort zullen deze profielen voor elke RGB-kleur de dichtstbijzijnde reproduceerbare CMYK-waarde berekenen.

Bij Aeroprint gebruiken wij de volgende profielen:

  • RGB — AdobeRGB
  • CMYK — ISO Coated v2 (download)
  • CMYK — PSO Uncoated 12647 (download)

Voor 'Gray' en 'Spotcolor' gebruiken we het zwarte kanaal (K) van het ISO Coated v2 profiel

Selecteer onder Kleurbeheerbeleid 'Ingesloten profielen behouden' voor zowel RGB, CMYK als grijswaarden. Met deze instellingen blijven alle ingesloten profielen in foto's en afbeeldingen behouden, waardoor ongewenste kleurconversies worden vermeden. TIP: activeer alle kleurwaarschuwingen door alle opties onder Profile Mismatches en Missing Profiles aan te vinken. Zo krijg je altijd een waarschuwing wanneer de kleurinstellingen in je document afwijken van de gewenste instellingen.

Quickstart

Meteen aan de slag? Hieronder vindt u alle benodigde informatie en profielen.