Image

TIPS & TRUCS

Op deze pagina vindt u tips en trucs die uw leven als ontwerper een stuk makkelijker kunnen maken. Kom regelmatig terug naar deze pagina voor nieuwe tips en trucs!

Overprint & transparantie

Deze twee termen worden vaak door elkaar gehaald en hoewel je misschien vergelijkbare resultaten krijgt, kan het ook je ontwerp in de war brengen. Indien geselecteerd, zorgt overdruk ervoor dat uw object of tekst over het onderliggende object heen wordt gedrukt. Dit is vooral belangrijk bij offsetdruk, waar we gebruik maken van kleurscheidingen. Om de kleuren van twee verschillende objecten bij elkaar op te tellen, dient u het bovenste object op overdruk in te stellen. Als u wilt dat het bovenste object het onderliggende object uitspaart, moet u er ook voor zorgen dat overdruk niet is geselecteerd.

In Indesign vind je de overdruk checkbox onder Venster > Uitvoer > Kenmerken. Let op! Je kan de overdrukspecificaties voor zowel de vulling als de lijn apart instellen!

Transparantie is een heel andere zaak. Zie het meer als een speciaal effect. Naast dekking zijn er verschillende overvloeimodi die de onderliggende objecten op verschillende manieren beïnvloeden, soms met onverwachte resultaten. Deze moeten worden gebruikt als creatieve hulpmiddelen, in plaats van als een manier om de overdrukspecificaties van een object in te stellen.

De transparantie-opties vind je in Indesign onder Venster > Effecten.

RGB vs CMYK

Vroeger was het gebruikelijk om alle bestanden in CMYK aan te leveren. Dat was onhandig, omdat je alle afbeelingen in Photoshop moest converteren naar CMYK. In het geval van een aanpassing, moest idealiter worden terug gegrepen worden op de RGB afbeelding, om de afbeelding na de aanpassing vervolgens weer opnieuw te converteren naar CMYK. 

Tegenwoordig is dat niet meer nodig, De conversie naar CMYK vindt plaats op het moment dat de PDF wordt geëxporteerd vanuit InDesign. Het is dus (bijna) overbodig om afbeeldingen op voorhand nog te converteren naar CMYK. Let wel op dat het juiste uitvoer kleurprofiel wordt gebruikt bij het exporteren van de PDF.  Meer informatie over kleurconversie en instellingen kunt u vinden op de pagina Kleur instellingen

De soft proof preview in Photoshop (View ➔ Proof Setup ➔ Custom) is een handig hulpmiddel om kleuren te beoordelen op een computerscherm. Indien het juiste kleurprofiel wordt geselecteerd, geeft dit een redelijk goede indruk van het uiteindelijke resultaat na conversie..

In sommige gevallen kan het nog steeds nodig zijn om een afbeelding wél om te zetten naar CMYK, bijvoorbeeld als een afbeelding qua kleur naadloos moet aansluiten op een object in InDesign.

Quickstart

Meteen aan de slag? Hieronder vindt u alle benodigde informatie en profielen.